Чугайстер: міфічний персонаж народної поезії Карпат - Пушик, С. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Про великого лісового бога Карпат Чугайстра наукових публікацій майже не було, якщо не рахувати двох-трьох записів фольклористів, що побачили світ у «Етнографічних збірниках» Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові та в «Гуцульщині». В. Шухевича. Звідси Чугайстер (називають його і Чугайстрин) перекочував до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» і набув немалої популярності. Правда, письменники й поети впродовж XX століття так «познущалися» над цим персонажем слов’янської міфології, що нині неможливо уявити собі, яким насправді був Чугайстрин, що продовжує блукати по художніх творах (особливо дитячих). Близько двох десятків літ я збирав усе, що збереглося в народній поезії про цього волоханя, що був суперником Громовика-Перуна.