З архіву Сергія Єфремова. Листи Климента Квітки. Вступне слово і коментарі Тараса Філенко (Народна творчість та етнографія, 1994)
Архівні матеріали, що нині приступні дослідникам, відкривають донедавна невідомі грані творчого і особистого життя людей, які становили інтелектуальний потенціал української нації кінця XIX — початку XX століття. Сім листів видатного вченого-фольклориста Климента Квітки до Сергія Єфремова, що подаємо, цікаві своїм змістом і стилем. Написані вони в складний і переломний для нашої історії час — січень 1917 року і травень 1922 року. У працях, присвячених безпосередньо К. Квітці, не траплялося епістолярного матеріалу — це, очевидно, ще справа майбутнього для культурологів. Листи Квітки до Єфремова висвічують діяльну особистість вченого-фольклориста, його сумлінне ставлення до історичного факту, орієнтацію в сучасному йому розвитку музичної культури, творчих взаємозв’язках.