Платон Борисполець і Тарас Шевченко - Маляжик, М. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Вшановуючи пам’ять великого Кобзаря, ми мусимо згадати кожного, з ким тією чи тією мірою були пов’язані життя і творчі стосунки Т. Г. Шевченка. Серед таких помітно вирізняється постать значного художника середини XIX ст. Платона Тимофійовича Бориспольця. Думаємо, що поданий матеріал зможе прислугувати вчителям історії і літератури, як при вивченні життя і творчості Т. Г. Шевченка, так і при вивченні історії мистецтва і культури першої половини і середини XIX ст. Такий матеріал зручно використати історикам-краєзнавцям при вивченні Київщини, Броварського району, с. Гоголів. У самому ж Гоголеві варто б встановити пам’ятні знаки, які б засвідчили і перебування там Т. Г. Шевченка і П. Т. Бориспольця.