Образ птаха у вишивці та фольклорі Середнього Подніпров’я - Китова, С. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Значний мистецький інтерес українців до тварин, зокрема птахів, добре відомий з погляду давніх етнокультурних традицій. Збереглося багато обрядів, міфів, легенд, то свідчать про культове ставлення до них. У нерухомості вишиваних птахів-тотемів відтворюється їхній культ, а статичність «полотняних ідолів» пояснюється їх фольклорним динамізмом. Орнітоморфний вишиваний іконопис наблизив птахів до людини, а фольклор наповнив поліфонічністю думки, смисловою амбівалентністю. Багато бажань і надій пов'язувалося з ними. В народній демонології вважалося, що птахи допомагають у битвах, хліборобській праці, мисливстві, родинному житті.