[Рецензія] Горошко-Погорецька Л. Вода в ритуалі: карпатська традиція. Львів: Інститут народознавства НАН України, 2021. 472 с. - Наконечна (Гощіцька), Т. (Народна творчість та етнологія, 2024)
Традиційна обрядовість як одна з найяскравіших частин культури будь-якого етносу для дослідника, безумовно, є захопливим, містким та надзвичайно цікавим предметом вивчення, але водночас чи не найскладнішим. Одним з таких важливих, але малодосліджених компонентів обрядової культури українців, поряд зі збіжжям, вогнем, обрядовим деревцем, була також вода. Насамперед ідеться про воду як субстанцію, якій народна свідомість надавала апотропеїчну, продукуючу та медіативну функції, та як про свого роду символічну межу між світом живих і потойбіччям. Саме різноманітним чинностям, віруванням та уявленням, пов’язаним з водою, які побутували в ареалі українських Карпат, присвячено ґрунтовне дослідження Лесі Горошко-Погорецької «Вода в ритуалі: карпатська традиція». Книга буде надзвичайно корисною та цікавою не лише для фахівців, а й для широкого загалу, який цікавиться народною культурою українців.