Лисенкіана в дослідженнях Михайла Степаненка в її зв’язках із музикознавчою традицією та сучасними дослідженнями творчості митця - Кислюк, А. (Народна творчість та етнологія, 2024)
У статті представлено аналіз праць Михайла Борисовича Степаненка, присвячених багатогранній постаті Миколи Віталійовича Лисенка. Зроблено спробу об’єктивно проаналізувати обране питання та осмислити лисенкіану в працях М. Б. Степаненка в тісному зв’язку з українською музикознавчою традицією та сучасними дослідженнями. Аналізовані дослідження Михайла Степаненка вводять до наукового обігу нові архівні матеріали й розширюють емпіричну базу українського музикознавства, відтак перебувають у річищі відповідних, властивих сучасному музикознавству тенденцій, що у своїй сукупності сприяють зміцненню наукових основ цієї сфери знання, а отже, входженню українського музикознавства у світовий контекст як його суб’єкта. The analysis of the works of Mykhailo Borysovych Stepanenko devoted to the multifaceted figure of Mykola Vitaliiovych Lysenko, is submitted in the article. An attempt to analyze objectively the chosen issues is made as well as to comprehend lysenkiana in the works of M. B. Stepanenko in close connection with the Ukrainian musicological tradition and modern research. The analyzed studies of Mykhailo Stepanenko introduce new archival materials into scientific circulation and expand the empirical base of Ukrainian musicology. Therefore, they are amid relevant trends, typical for modern musicology, those contribute to the strengthening of the scientific foundations of this field of knowledge as a whole, and therefore, the entry of Ukrainian musicology into the world context as its subject.