Адаптивні властивості традиційної календарної обрядовості білорусів та її сучасна роль - Кухаронок, Т. (Народна творчість та етнографія, 2009)
In the article on the basis of litererature and field researches features of adaptation of traditional calendar ceremonialism of Byelorussians, formations of calendar system of holidays in present conditions are investigated. Main directions of transformation of traditional holidays of a national calendar during the modern period, leaders from which are synthesis of natural-economic and Christian calendars, the activization of regional (local) subcultures, change of ethnocultural dominants in folkloreethnographic holidays are revealed and interpreted. У артыкуле на базе літаратурных і экспедыцыйнных палявых матэрыялаў даследаваны асаблівасці адаптацыі традыцыйнай каляндарной абраднасці белорусаў, формавання каляндарнай сістэмы святаў у сучасных умовах. Праяўлены і інтэрпрэтаваны асноўныя накірункі трансформацыі традыцыйных святаў народнага календара ў сучасны перыяд, вядучымі з якіх з’яўляюцца сінтэз прыродна-гаспадарчага і хрысціянскага календароў, актывізацыя рэгіянальных/ лакальных субкультур, змена этнакультурных дамінантаў у фальклорна-этнаграфічных святах і інш.