«Балада війни» Олександра Білаша як національний зразок жанру моноопери - Богданова-Дашак, І. (Народна творчість та етнологія, 2024)
У статті досліджено монооперу видатного українського композитора-пісняра Олександра Білаша «Балада війни» (1971), написану за поемою Івана Драча «Балада про гени». Підкреслено, що твір О. Білаша – І. Драча винятково актуальний сьогодні, адже розкриває болісну і трагічну тему війни та її руйнівного впливу на людські долі. Визначено, що моноопера О. Білаша стала частиною загальної тенденції в українському музичному театрі 1960–1970-х років, пов’язаної з тяжінням до камернізації та психологізації опери, що зумовило виняткову «популярність» жанру одноактної монодрами серед композиторів-сучасників (В. Губаренко, Г. Жуковський, Ю. Іщенко та ін.). The Ballad of War mono-opera (1971) by the outstanding Ukrainian composer-songwriter Oleksandr Bilash, based on The Ballad of Genes poem by Ivan Drach, is studied in the article. It is emphasized that the work of O. Bilash – I. Drach is extremely relevant today, as it reveals the painful and tragic theme of war and its destructive impact on human destinies. It is defined that O. Bilash’s mono-opera has become a part of a general trend in the Ukrainian musical theatre of the 1960s–1970s associated with the tendency to chamberization and psychologization of opera. It has caused the exceptional popularity of the one-act monodrama genre among contemporary composers (V. Hubarenko, H. Zhukovskyi, Y. Ishchenko, etc.).