Олександр Довженко: особливості творення національного міфу - Тримбач, С. (Народна творчість та етнологія, 2024)
Повномасштабна війна росії проти України, її культури, її цивілізаційного вибору випрозорює питання щодо формування та функціонування національної міфології. Існує безліч визначень міфу, потрактувань його ролі й місця у світовій та національній історії. Зрозуміло одне: будь-яка нація формує міфологічне осердя своєї картини світу. Осердя, яке й слугує одним з основних інструментів її самоідентифікації та самозахисту від дії зовнішніх сил. У цьому сенсі особливий інтерес становить феномен українського кіно та один із його творчих лідерів – Олександр Довженко. Russia’s full-scale war against Ukraine, its culture, and its civilizational choice raises the issues of the formation and functioning of the national mythology. There are many definitions of myth, interpretations of its significance and place in the world and national history. One thing is clear: any nation forms the mythological core of its picture of the world. The heart serves as one of the main tools of its self-identification and self-defense against external forces. In this sense, the phenomenon of Ukrainian cinema and one of its creative leaders, Oleksandr Dovzhenko, is of particular interest.