Скотарство (Народна творчість та етнологія, 2019)
Пропоновані увазі читача архівні тексти є частиною польових записів, здійснених за програмами Кабінету примітивної культури (під керівництвом К. Грушевської) у селах Баштанка, Новопавлівка та інших поселеннях колишнього Миколаївського повіту Херсонщини. Учасниками експедицій з дослідження Полудневої (Степової) України стали Теодор Матвійович Гавриленко (співробітник Кабінету примітивної культури, голова Етнографічної секції краєзнавчого гуртка Київського інституту народної освіти) та Юрій Тимофійович Сербул (секретар згаданої етнографічної секції, учитель історії) – вихідці із сіл, де й було проведено два обстеження. Наслідком їхніх студій стала фіксація «старших форм економічного побуту», чабанського й рибальського промислів (Т. Гавриленко), парубоцьких і дівоцьких громад (Ю. Сербул). Результати цих досліджень були частково опубліковані, проте більшість із них у рукописному вигляді зберігається в Архівних наукових фондах рукописів та фонозаписів Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (АНФРФ ІМФЕ ім. М. Т. Рильського).