Ярослав Барнич та його пісня «Гуцулка Ксеня» - Філоненко, Л. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Пісня «Гуцулка Ксеня» за останні півстоліття стала одним з найпопулярніших творів народнопісенного репертуару. Тривалий час проблема її авторства трактувалася помилково чи носила в кращому випадку дискусійний характер. Нині, коли режимні настанови зникли і в цьому питанні вдалося відновити історичну справедливість, завдяки вільному користуванню документальними матеріалами спецфондів, архівів, які стали доступними для широкого загалу, а також завдяки спогадам сучасників Я. Барнича як з України, так із-за її меж (США, Канади). Табу на творчу, педагогічну і громадську діяльність Ярослава Барнича з’явилося після від’їзду його за кордон 1944 року. З цього часу він на довгі роки призабутий, а, точніше, заборонений. Цим власне й скористалися особи, зацікавлені у викривленому трактуванні питання авторства пісні-танго «Гуцулка Ксеня».