Ритміка українських веснянок і західноєвропейські фольклорні традиції - Юдкін, І. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Музика українського весняного ритуалу виявляє глибинні, корінні ознаки спільності з загальноєвропейськими традиціями та несе сліди тих самих тенденцій розвитку, які спостерігаються в історико-стильовій еволюції музики інших народів Європи. Хоча було розглянуто лише ритмічний матеріал, глибина відзначених паралелей свідчить про причетність не лише до прадавніх витоків, але й до історичної долі порівняно недалекого минулого доби барокко, коли відбувалися розглянуті процеси. Той факт, що ця доля полишила сліди в такому стійкому жанрі як календарно-обрядовий, спонукає до дальших пошуків точок дотичності України та Європи.