Народна поетична творчість і національно-культурне відродження України (Місце українського фольклору в культурологічній концепції Пантелеймона Куліша) - Вертій, О. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Культурологічна концепція П. Куліша тісно пов’язана з народною поетичною творчістю і що однією з найважливіших складових філософії національного буття у творчості письменника є народний світогляд, насамперед у побутовому, психологічному, морально-етичному та філософському виявах. Органічний їх синтез дав П. Кулішеві можливість розкрити джерела самобутності національних характерів, умови їх формування і становлення, що й склало основу своєрідного розвитку українського суспільства, найприкметнішою рисою якого стала ідея гуманізму, свободи і національної незалежності. Тому цілком природним є і те, що стиль художнього мислення видатного поета, прозаїка і драматурга, який також відображає особливості його концепції національного буття, позначений сердечністю, філософічною вдумливістю, що в ньому органічно поєдналися і тонкий ліризм та епічний розмах у зображенні подій, явищ, характерів, комічне і трагічне, традиційна народна поетика і оригінальні художні рішення. Завдяки цьому П. Куліш, у здавалось би буденних чи то суто індивідуальних виявах життя, зумів побачити загальнонаціональне, загальнонародне, надавши тим самим своїм творам філософської глибини та місткості, художньої довершеності, чим і визначив своє особливе місце в історії українського письменства.