Кобзарський репертуар Євгена Адамцевича - Охріменко, П. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Роменськнй кобзар Євген Адамцевич (1904—1972) — це не традиційний сірома-музика минулого, а свідомий, культурний митець-громадянин, який творив, несучи у маси пісню в ім’я кращої долі України. Така обставина зумовила особливості його репертуару, в якому вагому частину складав власний доробок. Цьому сприяло те, що Адамцевпч мав нахил до поетично-пісенної творчості, що знову ж таки позначилось на його репертуарі, зокрема в підкресленій увазі до пісень літературного походження.