Християнські традиції паломництва в сучасній Білорусії (за матеріалами польових досліджень) - Шейбак, В. (Народна творчість та етнографія, 2009)
Іn the article are examined modern Christian traditions of pilgrimage in Byelorussia. There is given a characteristic of the features of the traditions of worship to the sainted places in the contemporary culture of Byelorussian ethnos, structure and functions of pilgrimage are investigated. The influence of pilgrim traditions on the ethnic processes is noted (consciousness of Belorussians). The author used the materials of the field ethnolographical expeditions as the main saurce of the investigation. У артыкуле разглядаюцца сучасныя хрысціянскія традыцыі паломніцтва ў Беларусі. Пад-час аналізу праблемы аўтарам выкарыстаны ў якасці асноўнай крыніцы матэрыялы палявых этнаграфічных экспедыцый. Даецца характарыстыка асаблівасцей традыцый пакланення святым месцам у сучаснай культуры беларускага этнасу, даследуюцца структура і функцыі паломніцтва. Адзначаны ўплыў паломніцкіх традыцый на этнічныя працэсы (самасвядомасць беларусаў).