Персонажний код кумулятивної казки: Ведмідь - Требик, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Джерельний матеріал статті – тексти українських кумулятивних казок: «Цап та коза» (два варіанти), «Рукавичка» (4 варіанти), «Коза-дереза» (3 варіанти), «Лисичка, кіт, вовк, медвідь і кабан» (3 варіанти), «Лисичка-кума» (2 варіанти), «Лисичка, зайчик, вовчик, ведмідь і якілко» (4 варіанти), «Як звірі голосили по бабі», «Як звірі хату будували», «Солом’яний бичок», «Дід, баба, куріпка, зайчик, лисиця та ведмідь», «Як чоловік і ведмідь ґаздували», «Довгомудик». Досліджено образ ведмедя; зв’язок цього персонажа з іншими героями казки. Проаналізовано кумулятивні структури, їх види, функції кумуляції. Наведено порівняльні характеристики структури різних варіантів казок одного типу, що дають уявлення про схожість і відмінність кожного варіанта. The source material of the article includes the texts of such Ukrainian cumulative fairy tales: Goat and Nanny Goat (2 variants), Mitten (4 variants), Koza-Dereza (3 variants), Fox, Cat, Wolf, Bear and Wild Boar (3 variants), Fox – Godmother of the Child (2 variants), Fox, Little Hare, Wolf, Bear and Bird (4 variants), How the Animals have Lamented for Old Woman, How the Beasts have been Building the House, Straw Steer, Old Man, Old Woman, Partridge, Little Hare, a Fox and a Bear, How a Man and a Bear have Kept House, Dovhomudyk. The bear image, its connection with the other characters of the tale are investigated. Cumulative structures, their types, and functions of cumulation are analyzed. The comparative characteristics of the structure of various variants of fairy tales of the same type are presented. They give an idea of the similarities and differences of each variant.