День матері у святково-обрядовій культурі українського населення Галичини (1929-1939) - Дрогобицька, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
У статті проаналізовано процес відзначення Дня матері в Галичині в міжвоєнний період. Авторка наголошує, що важливу роль у популяризації свята виконували культурно-освітні товариства. Його відзначали не тільки на громадському рівні, а й у багатьох сім’ях. Важливо, що День матері розглядався як свято України, Пресвятої Богородиці та рідної неньки, а більшість урочистих заходів за своїм змістом мали за мету формування національної свідомості у громадян. The process of the Mother’s Day celebration in Galicia in the interwar period is analyzed in the article. The authoress emphasizes that cultural and educational societies are of great significance in the holiday popularization. It is celebrated both at the social level and in many families. It is important that Mother’s Day is considered as a holiday in Ukraine, the Mother of God and mother, and most of the solemn events in their content are reduced to the formation of nationally conscious persons.