Значення Михайла Максимовича в дослідженні етногенезу українців - Момрик, А. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Максимович першим довів, що українці є не мігрантами, а автохтонами своїх сучасних етнічних земель і вже були сформовані як етнос зі своєю територією, самосвідомістю, усталеними рисами господарчої та духовної культури в добу Київської Руси. Лише утворення єдиної держави для всіх східнослов’янських племен загальмувало процес етнічної диференціації населення, що був завершеним в наступну, козацьку, епоху, котра вивела на арену історії нові стани українського етносу і стала часом завершення формування сучасної української мови. Це все дозволяє нам визнати Михайла Максимовича першим дослідником проблеми етногенезу українців та творцем сучасного погляду на їх походження.