Post factum - Чистов, К. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Коли минає 75 років, мимоволі хочеться озирнутись і згадати пережите. Але про що згадувати? У пам’яті зринає незліченна кількість фактів, подій, зустрічей, переживань. Один із наших поетів якось сказав інтерв’юеру: «У мене в житті були речі, важливіші за біографічні факти». Можливо, варто з ним погодитись. Найважливішим у моєму житті завжди була наука. Переживання, пов’язані з нею, справді, істотніші за зовнішні біографічні факти. Я не надаю моїй роботі перебільшеного значення. Читачам судити, що вдалося зробити і що було марним. Але в одному я впевнений: переживання, пов’язані із студіями над російськими народними соціально-утопічними легендами, що володіли мною декілька років (коли я їх виявив, потім із захопленням збирав усе, що з ними пов’язане, а потім, нарешті, писав книгу), напевно, все-таки варті того, щоб згадати про них.