Проблема народнопісенної новотворчості в українській фольклористиці XIX — поч. XX ст. - Гнатюк, В. (Народна творчість та етнографія, 1994)
Об’єктивне, поглиблення дослідження української народнопісенної новотворчості є важливим завданням і нагальною потребою сучасної вітчизняної фольклористики. І хоча ця тема в нашій науці про уснопоетичну творчість народу не нова, її теоретичні засади вивчено ще далеко не достатньо. Досі не висвітлено, зокрема, історіографії дослідження народнопісенної новотворчості в українській фольклористиці, не простежено в працях вітчизняних учених процесів формування принципів виділення новотворів із загалу народної пісенності, критеріїв фольклорості новотворень, понятійно-термінологічного апарату. У праці, що пропонується увазі читача, робиться спроба висвітлення деяких із зазначених вище проблем.