Окремі звичаї післянедільного святкування весілля на Сумщині (середина - третя чверть ХХ століття) - Гавриленко, В. (Народна творчість та етнологія, 2019)
У статті йдеться про особливості святкування весілля з понеділка в селах Сумщини в другій половині ХХ ст. На цей час ще були життєздатними деякі давні весільні звичаї. Позаяк головним весільним днем вважалася неділя, головні обряди здійснювалися саме в цей день. Натомість великий інтерес представляють саме звичаї післянедільного, тобто завершального, етапу весільного дійства. Метою статті є опис звичаїв післянедільного святкування весілля, що побутували на Сумщині в середині – третій чверті ХХ ст. В основі дослідження – польові матеріали, отримані під час експедицій в села Сумщини, зокрема Охтирського, Краснопільського, Сумського, Недригайлівського, Буринського та Конотопського районів. Післянедільний етап святкування весілля включав у себе низку звичаїв. Серед найвагоміших – снідання, вимітання хати, катання батьків, молотіння жита, ділення короваю й розпивання вина, циганщина й відвідини батьків молодим подружжям. Для створення деталізованого опису післянедільного святкування весілля необхідні подальші локалізовані експедиційні дослідження. The article is dedicated to the peculiarities of wedding celebrations since Monday in Sumy region villages in the second half of the 20th century. Some ancient wedding customs were vigorous at that time. Sunday is considered to be the main wedding day; that’s why it is the day of the basic rituals. At the same time, the customs of the period since Monday, i.e., the final phase of the traditional wedding, are of great interest. So, the purpose of this article is to describe the customs of the after-Sunday wedding celebration used in the Sumy region in the middle–third quarter of the XX century. The research is based on the field materials obtained during ethnographical expeditions to the villages of the Sumy region, in particular Okhtyrka, Krasnopillia, Sumy, Nedryhailiv, Buryn, and Konotop districts. The after-Sunday wedding celebration includes a number of customs. These are breakfast, sweeping the rooms out, rolling of the parents, threshing the rye, korovai division, and wine drinking, tsyhanshchyna, and parents visiting the newly married couple are among the most important of them. Further local ethnographical expeditions are necessary for the creation of a more detailed description of the after-Sunday wedding celebration.