Повернення історико-культурних цінностей в Україну: здобутки та перспективи - Даниленко, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
У статті розкриваються основні аспекти проблеми повернення в Україну історико-культурних цінностей. Стаття містить перелік найзначніших акцій з повернення історико-мистецького спадку в Україну. Загалом, здійснену роботу можна оцінити позитивно: за офіційними даними, з 1992 року в Україну повернулось понад 100 тис. одиниць історико-культурних цінностей. У статті здійснено огляд сучасної ситуації, запропоновано шляхи активізації міжнародної співпраці задля більш ефективної роботи з повернення історико-культурних цінностей в Україну. Увага звертається на те, що в своїй діяльності щодо повернення в Україну історико-культурних цінностей державні органи керувалися рядом міжнародно-правових документів, а недосконалість українського законодавства щодо ввезення / вивезення культурних цінностей значною мірою шкодила повноцінному розгортанню роботи на міжнародній арені. Вказуються можливі складнощі в питанні повернення історико-культурних цінностей. У статті зазначено, що загарбання частини української території на Сході та окупація Криму фактично унеможливили будь-які успішні переговори про повернення історико-культурних цінностей з Російської Федерації. Не применшуючи зробленого в попередні роки, наголошується на важливості продовження активної роботи в цьому напрямі. Дуже важливою складовою комплексу питань, пов’язаних з поверненням історико-культурних цінностей, була популяризація серед широкого загалу в Україні того культурного надбання, що поверталося на Батьківщину. У статті зроблено висновок про те, що повернення історико-культурних цінностей є надзвичайно важливим завданням, оскільки в результаті такої діяльності українська скарбниця поповнюється унікальними творами образотворчого мистецтва, рідкісними архівними матеріалами і книжковими колекціями. The main aspects of the problem of historical and cultural values reversion to Ukraine are revealed in the article. It contains a list of the most prominent actions concerning the reversion of historical and cultural heritage to Ukraine. In general, it is possible to estimate realized work positively. According to the official data, over 100,000 units of historical and cultural value have been returned to Ukraine since 1992. The current situation is also discussed in the article. New ways of international cooperation aimed at returning historical and cultural values to Ukraine are proposed. Attention is paid to the fact that the state agencies of Ukraine have followed a number of international legal documents as to the return of those artifacts. The imperfection of Ukrainian laws about the import and export of cultural values has greatly slowed the process of international communication in this field. Possible difficulties are also shown. It is mentioned in the article that after the occupation of a part of Ukrainian territory in the East and the Crimea annexation, any successful negotiations about historical and cultural values with the Russian Federation are impossible. We must not diminish everything done in previous years. The importance of such active work in this field is emphasized. Popularization of restored artifacts among Ukrainians is a considerable part of this complex of questions as well. It is concluded that the reversion of historical and cultural values is a very serious task, as those artifacts refill the Ukrainian treasury with unique masterpieces of art, rare archival materials, and collections of books.