Українська хата - Пархоменко, Н. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Валентина Подкопаєва виявила нову грань своїх творчих зацікавлень — це українські хати різних регіонів, зокрема Поділля, Полтавщина, Чернігівщина. Вона поставила за мету зафіксувати всі зникаючі старі хати, яких уже мало залишилося в Україні. Вона поспішає це зробити, бо вони катастрофічно зникають. Надзвичайно важливо, що її твори — не сухі етнографічні замальовки протокольного характеру, а справжні живописні перлини з усім багатством колористичної гами, майстерністю розкутого соковитого мазка.