Карпатознавство — справа міждержавна - Кутельмах, К. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Один з відомих українських поетів образно назвав Карпати краєм, у якому навіть «...ріки угору течуть». І справді, це — унікальний регіон не лише у географічному, але й державно-політичному, етнічному, господарському і культурному відношеннях, своєрідний вузол, у якому тісно переплітались інтереси багатьох європейських держав та їх народів.