Рід Рильських і Северин Гощинський - Пазяк, Н. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Невпинний потік життя віддаляє нас від подій минулого. Минає за роком рік, за поколінням — покоління. Наскільки незрима є мить людського життя взагалі, настільки ж відчутною є вона в межах певного роду чи родини, залишаючи свої сліди у життєписі. Зупинимося на одному з епізодів життя Рильських, давнього українського роду, відомого ще з другої чверті XVII століття.