Подільська Маланка на Дністрі - Гаврищук, А. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Одним із захоплюючих народних видовищ, яке своїм корінням сягає у сиву слов’янську давнину, було проведення напередодні старого Нового року театралізованої вистави, що називалася Малайка (розмовно-народний варіант слова Меланка), як уособлення жіночого начала. За переказами старожилів, ця традиція у першій чверті нашого століття зберігалася на півдні Поділля лише в окремих селах, що розташовані здебільшого на узбережжі Дністра. Займаючи своєрідне географічне положення, будучи віддаленими від міст, ці населені пункти чи не найбільше зберегли свою самобутність.