Брами в народному зодчестві - Катернога, М. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Будівництво та влаштування об’єктів входу-в’їзду в образі брам, воріт завжди викликало зацікавленість професійних та народних зодчих. У різних історико-етнографічних регіонах України виявилися традиції будівельної народної творчості, що в процесі їх розвитку і збагачення під впливом вимог часу знайшли широке відображення. У створенні архітектурних вирішень цих урочисто-привітних будов виявлені кращі особливості поетичного мислення і пластичної майстерності народних зодчих.