Народні промисли та ремесла українців як складова креативних індустрій - Сауляк, Б. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Креативні індустрії – це перелік видів економічної діяльності, які мають потенціал до створення доданої вартості та робочих місць через культурне (мистецьке) та / або креативне вираження, а їх продукти та послуги є наслідком індивідуальної творчості, навичок і таланту. До креативних індустрій, згідно з класифікацією Конференції ООН з торгівлі та розвитку, належать 1) традиційна культура; 2) культурні пам’ятки; 3) аудіовізуальні медіа; 4) медіа; 5) дизайн; 6) креативні послуги; 7) образотворче і сценічне мистецтва. У сучасному світі креативні індустрії стають рушіями економічного розвитку більшості країн. Такий потенціал має і Україна. Значний потенціал мають українські народні промисли та ремесла, де, за приблизними підрахунками, задіяно понад 120 тис. осіб. Законодавче визначення терміна «креативні індустрії» дозволяє виокремити ті види діяльності, що є виробниками творчих продуктів та послуг. Це дає змогу чітко ідентифікувати, яка діяльність потребує державної підтримки для забезпечення її органічного розвитку і підпадає під дію Програми ЄС «Креативна Європа» 2014–2020, до якої у 2016 році долучилася Україна. Серед державних органів які підтримують розвиток креативних індустрій можна відзначити Міністерство культури України, яке розробляє цільову програму для підтримки й розвитку народних ремесел. Усвідомлення з боку держави того факту, що українські народні промисли й ремесла є важливою частиною креативних індустрій, може не тільки допомогти розвитку галузі, а й сприяти підвищенню представленості та впізнаваності української культури на міжнародній арені. Creative industries are known as a list of types of economic activities that have the potential to create added value and workplaces through cultural (artistic) and/or creative expression, and their products and services are the result of individual creativity, skills, and talent. According to the classification of the United Nations Conference on Trade and Development, creative industries include: traditional culture; cultural sights; audiovisual media; media; design; creative services; fine art and stage art. In the modern world, creative industries are the driving forces of the economic development of most countries. Ukraine has the same potential. Ukrainian folk trades and crafts have significant potential, where, according to rough estimations, more than 120 thousand people are involved. A legislative definition of the creative industries term allows distinguishing those activities that are the producers of creative products and services. This makes it possible to identify clearly what activities require state support to ensure their organic development and fall under the EU Program Creative Europe 2014–2020, to which Ukraine joined in 2016. Among the state agencies that support the development of creative industries, the Ministry of Culture of Ukraine, which develops a purpose-oriented program for the support and development of folk crafts, can be noted. The state's understanding of the fact that Ukrainian folk trades and crafts are an important part of the creative industries can not only help the development of the branch but also contribute to increasing the representation and recognition of Ukrainian culture on the international arena.