Народна метрологія Правобережного Полісся (середина ХХ – початок ХХІ століття) - Чибирак, С. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Народні знання українців, отримані в ході щоденного спостереження за природою, передавалися від покоління до покоління як частина досвіду та добре збереглися в народній пам’яті. До сфери народних знань відносяться раціональні та ірраціональні відомості з народної ботаніки, зоології, метеорології, аграрного календаря, астрономії, а також метрології. Народна метрологія сформувала знання про систему мір, одиниць і способів вимірювання, в основі яких лежить використання частин людського тіла, фізичних властивостей предметів чи певних відомих величин, а також офіційних мір, що були адаптовані до місцевих метрологічних традицій. До народної метрології відносяться міри та способи вимірювання довжини, часу, ваги, площі, об’єму. Наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. на Правобережному Поліссі, згідно з польовими дослідженнями, частково збереглися знання про народні міри та способи їх використання. Проте варто відзначити, що за свідченнями респондентів розміри народних мір різні, що зумовлено залежністю їх величини від антропологічних особливостей людини чи традиції використання певної міри, тобто народні міри мали відносну величину, допускали можливість похибки. Отримані поліщуками у ХХ ст. математичні знання під час навчання, за допомогою телебачення й радіомережі спричиняють зникнення їх із системи народних мір та способів їх вимірювання, а отже, до втрати локальних особливостей виміру довжини, часу, ваги, площі, об’єму. Відсутність потреби передавати народні метричні знання наступним поколінням, а також широке використання в торгівлі, будівництві, інших сферах діяльності людини метричної системи, яка є зручною в застосуванні, адже легко ділиться на частини, також є причинами зникнення в поліщуків народних метрологічних знань. Popular knowledge of Ukrainians, obtained in the process of daily observation of nature and passed from generation to generation as a part of experience, is well preserved in Polischuk's memory. The sphere of popular knowledge includes rational and irrational information from folk botany and zoology, meteorology, agrarian calendar, astronomy, and metrology. People’s metrology concerns the knowledge about the system of measures, units, and methods of measurement based on the use of parts of the human body, the physical properties of objects, or certain known dimensions, as well as official measures adapted to local metrological traditions. National metrology includes measures and methods for length, time, weight, area, and volume measurement. According to field materials, knowledge about the people’s measures and how to use them is partly preserved in the Right-bank Polissia in the late 20th and early 21st centuries. However, it is worth noting that in the respondents’ narrations, the sizes of national measures are different. It is due to the dependence of their value on the anthropological features of a person or the tradition of a certain measure. That is, people’s measures are of relative magnitude; they allow the possibility of error. The Polyschyks’ mathematical knowledge obtained in the XX century while studying with the help of television and the radio network has caused the system of folk measures and methods of their measurement to disappear from their everyday lives and, consequently, the loss of local features of the length, time, weight, area, and volume measuring. The lack of necessity to convey the folk metric knowledge to the next generations, as well as the widespread use of the metric system in trade, construction, and other areas of human activity, which is easy to use, because it can be divided into parts readily, are also the reasons for the Polishchuks folk metrological knowledge disappearance.