Розвиток державності і українська культура - Федорук, О. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Які психологічні особливості людей характеризують спільноту — народ? Що визначає ідеал нашого народу і загалом нашої держави? Які соціальні чинники слід вважати найголовнішими і яке місце відведено тут культурі? Ці питання пов'язані з гостро актуальними проблемами з точки зору української держави та розбудови її культурної політики, духовного набутку нашого народу і загального менталітету — здатності суспільства втілювати в життя основоположні засади суверенності й соборності України.