Співець національного відродження України (Творча спадщина автора музики Державного гімну України Михайла Вербицького) - Загайкевич, М. (Народна творчість та етнографія, 1995)
В історії української музичної культури XIX століття виразно проступає вийнятково важлива закономірність: щонайтісніший зв’язок її найвидатніших представників з процесом національного відродження. А це завжди викликало активне звернення до фольклору, прагнення використати його багатства для формування самобутнього творчого стилю. Подібні тенденції були близькі естетиці романтизму, який владно крокував у той час по Європі, а на слов’янському грунті щільно зімкнувся з соціально і національно-визвольними рухами. Одним з таких музикантів-творців, діяльність якого підтверджує згадану закономірність, був Михайло Вербицький. Ставлення Вербицького до фольклору та формування національно забарвленого музичного стилю є визначальним для характеристики його творчої індивідуальності.