Перша комплексна наукова експедиція українських народознавців - Глушко, М. (Народна творчість та етнологія, 2019)
У статті йдеться про першу в історії українського народознавства комплексну (етнографічно-антропологічну) польову експедицію, ініційовану Іваном Франком, організовану Науковим товариством ім. Шевченка у Львові та частково профінансовану Австрійським народознавчим товариством у Відні. Її провели на території Бойківщини 18 серпня – 24 вересня 1904 року. Увесь маршрут наукової подорожі (Мшанець – Лютовиська – Дидьова – Локоть – Тернава – Соколики – Турочки – Бориня – Висічки – Комарники – Матків – Сможе – Тухолька – Кальне – Лавочне – Славське – Тухля – Гребенів – Сколе – Верхнє Синьовидне – Крушельниця) подолали два дослідники – Федір Вовк і Зенон Кузеля, його частину – І. Франко (чотири населені пункти – Мшанець, Лютовиська, Дидьова, Локоть) та Павло Рябков (також чотири поселення – Гребенів, Сколе, Верхнє Синьовидне, Крушельниця). Ф. Вовк був єдиним членом експедиції, який відбув усю наукову мандрівку (18 серпня – 24 вересня). На один день менше працював З. Кузеля (19 серпня – 24 вересня). Понад два тижні (18 серпня – 4 вересня) перебував на Бойківщині І. Франко, 10 днів (15–24 вересня) – П. Рябков. Наукову подорож І. Франка увінчала масштабна стаття «Етнографічна експедиція на Бойківщину» (1905) – перше синтетичне осмислення відомостей про основні види і характерні особливості господарських занять, традиційної матеріальної культури та побуту бойків. Результати польової етнографічно-антропологічної експедиції 1904 року Ф. Вовк доповідав на засіданнях Антропологічного товариства в Парижі (1904, 1905), Російського географічного товариства (1906), використав у різних наукових працях (“Антропологічні особливості українського народу”, “Етнографічні особливості українського народу” тощо). З. Кузеля брав участь у науковій мандрівці передусім як асистент Ф. Вовка під час антропометричних обмірів населення Бойківщини. Водночас за ініціативою Ф. Вовка він записав народне весілля у с. Лавочне, що нині у Сколівському районі Львівської області. З’ясовано: зібрати польові етнографічні матеріали З. Кузеля міг лише тоді, коли до експедиції приєднався П. Рябков, тобто після 15 вересня. До цього дня П. Рябков проживав у львівській оселі І. Франка і в обладнаній фотолабораторії обробляв негативи, які йому надсилав Ф. Вовк. Під час експедиції 1904 року вчені зібрали також різні зразки традиційної матеріальної культури і народного мистецтва бойків для Музею НТШ у Львові, Австрійського народознавчого музею у Відні та Етнографічного відділу Російського музею імператора Олександра III у Санкт-Петербурзі. The article is dedicated to the first comprehensive (ethnographic and anthropological) field expedition in the history of Ukrainian Ethnic Studies, initiated by Ivan Franko and organized by the Shevchenko Scientific Society in Lviv and financed partially by the Austrian Ethnic Studies Society in Vienna. It has been realized from August 18 to September 24, 1904, on the territory of Boikivshchyna. The whole expedition route (Мshanets – Liutovyska – Dydiova – Likot – Ternava – Sokolyky – Turochky – Borynia – Vysichky – Komarnyky – Matkiv – Smozhe – Тukholka – Кalne – Lavochne – Slavske – Тukhlia – Hrebeniv – Skole – Verkhnie Syniovydne – Krushelnytsia) has been overcome by two researchers – Fedir Vovk and Zenon Kuzelia, its part by Ivan Franko (four settlements – Мshanets – Liutovyska – Dydiova – Likot) and Pavlo Riabkov (also four settlements – Hrebeniv – Skole – Verkhnie Syniovydne – Krushelnytsia). Fedir Vovk is the only expedition member who has passed the whole scientific route (August 18 – September 24). Zenon Kuzelia has worked one day less (August 19 – September 24). Ivan Franko has spent more than two weeks (August 18 – September 4) on the Boikivshchyna territory, and Pavlo Riabkov has worked there for 10 days (September 15–24). I. Franko's scientific journey has been crowned with a large-scale article, Ethnographic Expedition to Boikivshchyna (1905). It is the first synthetic comprehension of information about the basic types and characteristic features of economic activities, traditional material culture, and the life of Boiky. F. Volk has reported the results of the field ethnographic and anthropological expedition of 1904 at the meetings of the Anthropological Society in Paris (1904, 1905), the Russian Geographical Society (1906), and used in various scientific works (Anthropological Features of Ukrainian People, Ethnographic Features of Ukrainian People, etc). Z. Kuzelia has taken part in this scientific journey first of all as F. Vovk's assistant during the anthropometric measurements of the Boikivshchyna population. At the same time, on F. Vovk's initiative, he has recorded a folk wedding in the village of Lavochne, which is now located in the Skole district of the Lviv region. It was found that Z. Kuzelia has been able to collect field ethnographic materials only after P. Riabkov joined the expedition, that is, after September 15. Up till that time, P. Riabkov has lived in the Ivan Franko Lviv settlement and processed the negatives sent to him by F. Vovk in the photographic laboratory. During the expedition of 1904, the scientists also collected various samples of traditional material culture and folk art of Boiky for the ShSS Museum in Lviv, the Austrian Ethnic Studies Museum in Vienna, and the Ethnographic Department of the Russian Museum of the Emperor Alexander III in Saint Petersburg.