Обрядові танці-ігри – малодосліджені компоненти традиційного весілля українців - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2019)
Місце і значення танцю у весільному ритуалі українців на сьогодні досліджено ще недостатньо. Весільні танці правомірно розділити на дві групи: обрядові та необрядові. Останні належать до художніх явищ пізньої формації, вони не пов’язані з генезисом і структурою ритуалу й можуть входити до програми різноманітних святково-розважальних заходів і подій. Натомість обрядові танці-ігри, розглянуті у нашій розвідці, належать до більш глибоких шарів народного побуту і культури й становлять органічну й структурно-утворюючу домінанту весільного дійства. Яскраво проглядає в них первісна синкретична природа народного мистецтва, де танець тісно переплітається з іншими видами мистецтв: драмою, пантомімою, співом, музикою, грою, публічними розвагами. По суті, мова йде про уламки обрядової хореї – магічного танцю-співу-гри, що дожили подекуди в традиційному середовищі до ХХІ ст. На основі міждисциплінарного підходу, шляхом системного аналізу літературних, документальних, етнографічних і фольклорних матеріалів здійснено першу спробу визначити ролі, функції та семантику обрядових танців-ігор як невід’ємної частини традиційного весільного ритуалу українців. Розглянута група танців («Журавель», «Зайчик», «Танці на рядні», «Чоботи») відрізняється національною самобутністю, яскравістю, екзотичністю, карнавальною свободою і гумором. Разом з тим їх характеризує громадська значимість, націленість на виконання важливої соціальної місії-єднання родового колективу. Обрядові танці-ігри потребують подальшого вивчення із застосуванням сучасних методів і прийомів науки етнохореології. The place and significance of dance in the Ukrainian wedding ritual are studied insufficiently today. It is right to divide wedding dances into two groups: ritual and non-ritual ones. The latter belong to artistic phenomena of tardy formation. They are not connected with genesis and ritual structure. They can be included in the program of various holiday and entertaining actions and events. However, ritual dances-games, considered in the proposed article, belong to deeper layers of folk life and culture. They form a fundamental and structural-creative leitmotif of wedding performance. The original syncretic nature of folk art appears in them clearly. Dance is interwoven closely with the other kinds of art: drama, pantomime, singing, music, games, and public merriments. At its essence, it is saying about the fragments of ritual chorea – a magic dance-singing-game, which have been preserved partly in traditional surroundings till the 21st century. The first attempt to determine the significance, functions, and semantics of ritual dances-games as an inalienable part of the Ukrainians' traditional wedding ritual is realized on the basis of an interdisciplinary approach, by means of system analysis of literary, documentary, ethnographic, and folklore materials. Considered a group of dances (Zhuravel, Zaichyk, Dances on the Burlap, Choboty) is distinguished by national originality, vividness, exoticness, carnival freedom, and humour. At the same time, they are characterized by public significance, aiming at the accomplishment of an important social mission, namely the consolidation of the ancestral collective. Ritual dances-games require further study with the use of modern methods and ways of the ethno-choreology science.