Фольклорна прозова традиція в сучасному селі на Чернігівщині (За матеріалами нових експедиційних записів) - Головаха, І. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Влітку минулого року співробітники Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України О. Ю. Бріцина та І. Є. Головаха здійснили експедиційний виїзд до села Плоского Носівського району Чернігівської області, чим продовжили цикл досліджень, розпочатих у 1980-х роках і присвячених дослідженню життя фольклорної прозової традиції у часі. Головним завданням експедиції було ознайомлення з духовним життям та традиціями нинішнього Плоского, а також фіксація зразків усної прозової творчості за допомогою сучасних технічних засобів (під час експедиції булЬ записано близько 170 текстів, шо становить 20 годин аудіоплівки та 3 години відеозаписів, були проведені експериментальні зйомки процесу відтворення прозових текстів).