Проблеми розвитку стилю українського народного мистецтва - Стебельський, Б. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Українське народне мистецтво тим відрізняється від народного мистецтва інших народів, що воно різноманітне стилями і зберігає традиції нашарувань дуже давніх культур, які закріпилися в різних етнографічних районах України. Не зважаючи на різнорідність стилів чи то у вишивці, чи то в різьбі по дереву, чи в розмалюванні стін, чи в тканинах, або в інших промислах та виробництвах, що мають загальноукраїнський характер, який виразно відбиває від стилів і характеру народного мистецтва наших сусідів. Єдино у зустрічі з румунським народним мистецтвом на південно-західному пограниччі та з білоруським на півночі трудно перевести границі етнографічних культур. На цих двох кордонах є перехідні зони, що свідчать про давні культурні зв’язки та етнічні перехрещення.