Експедиція духовного порятунку (Етнографічне вивчення регіону Полісся, що потерпів від Чорнобильської катастрофи) - Павлюк, С. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Сьогодні вже маємо певні результати створеної два роки тому при Мінчорнобилі історико-культурної експедиції. Мобілізувавши інтелектуальний потенціал різних царин науки (археології, лінгвістики, етнографії, фольклористики, мистецтвознавства, антропології тощо), експедиція розробила наукову концепцію і конкретну програму дій на різних етапах дослідження Полісся. Зрозуміло, що ця робота потребує оперативності, адже розпочався процес відселення аборигенів з території надмірного радіоактивного забруднення.