Гімн національному відродженню України (3 історії пісні на слова Івана Франка "Не пора, не пора, не пора!") - Погребенник, Ф. (Народна творчість та етнографія, 1995)
Цьому патріотичному віршеві І. Франка вже понад сто років. Здавалося б, ніщо не повинно було викликати застережень з приводу його публікацій, а тим часом він аж до останнього п’ятиріччя не входить навіть у багатотомні зібрання спадщини письменника. На цей твір поета майже півстоліття накладала свої заборони царська цензура, забороняли його польсько-шляхетські власті, румунсько-боярські. Понад півстоліття не друкувався вірш І. Франка і в радянських виданнях.