Обробки народних пісень Анатолія Кос-Анатольського - Мельник-Гнатишин, О. (Народна творчість та етнографія, 1999)
До обробок народних пісень А. Кос-Анатольський звернувся в кінці 40-х років, тобто на початку своєї творчої кар’єри, хоча був уже на той час зрілою людиною. Адже він — юрист за освітою — почав фахово займатися композиторською працею досить пізно. Це зумовило своєрідний підхід митця до вирішення творчих завдань: відсутність піснетворчої практики компенсували зрілість його мислення, близькість до людей, розуміння їх почуттів та проблем навколишнього середовища.