Ігор Бугаєвич – науковець, педагог, філокартист (до 100-річчя від дня народження) - Зайченко, І. (Народна творчість та етнологія, 2020)
Зустріч з мудрою людиною може відіграти в житті таку роль, що цілковито змінить напрям діяльності. Так трапилось і зі мною, автором цієї статті, коли я познайомився з Ігорем Васильовичем. Сталося це в далекому 1980 році, ми працювали разом у Чернігівському педагогічному інституті. Учений аргументовано й наполегливо переконав мене, математика за фахом, розпочати наукові дослідження в галузі історії педагогіки. Ігор Васильович був своєрідною і самодостатньою особистістю; на всі речі, події, явища й факти мав власну, незалежну точку зору і ніколи не підлаштовувався під загальну думку. Віддаючи глибоку повагу і пошану Ігорю Васильовичу Бугаєвичу, непересічному вченому і педагогу, чия діяльність і творча спадщина є помітним внеском у розвиток педагогіки та історії педагогіки України, підготовки та виховання педагогічних кадрів і науковців; справа якого стверджувала українську національну ідею, була прикладом патріотизму і служіння Україні, хочеться побажати сьогоднішньому молодому поколінню глибоко вивчати, критично осмислювати спадщину попередників і творчо використовувати все те цінне, передове і прогресивне, що вона містить. Адже це сприятиме утвердженню й розвитку самостійної, соборної і незалежної Української держави, а також заохотиме ставитися з увагою і шаною до батьків, рідних, учителів, порадників по життю тощо.