Генетичний код українського фольклору - Черкаський, Л. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Ми вже звикли до того, що, знайомлячи зі своїм творчим доробком, поважний науковець, літератор, композитор чи інший діяч починає зі скромного “подаю на суд громадськості”. Очевидно, це ж мала на увазі Софія Йосипівна Грица, коли у видавництві “Астон” вийшла з друку її чергова монографія “Трансмісія фольклорної традиції”. Тож беручи до рук “представлену на суд громадськості” чергову монографію С. Грици, спробуємо заперечити: не “на суд громадськості”, а на нагальну потребу вітчизняної фольклористики і в ім’я розвитку плідних конструктивних ідей, які містить ця праця.