Тадей і Максим Рильські та Микола Лисенко: вплив середовища на формування особистості - Корній, Л. (Народна творчість та етнологія, 2020)
У статті розглянуто, як мікросередовище «Київської Старої громади» та Микола Лисенко позначилися на формуванні особистості Максима Рильського. Висвітлено вплив студентського руху Київського університету кінця 50‑х – 60‑х років ХІХ ст. на становлення національно-демократичних світоглядних принципів Тадея Рильського та М. Лисенка, що відбилося на способі їхнього життя та різнобічній діяльності. Звернено увагу на культурницьку діяльність «Київської Старої громади» й активну участь у ній Т. Рильського та М. Лисенка. Відзначено формування в середовищі «Київської Старої громади» нового типу особистості – інтелектуала – громадянина з національною самосвідомістю. Громадянськість особистості з народолюбним та патріотичним світоглядом була характерна для багатьох громадівців, зокрема, для Т. Рильського та М. Лисенка. Способом свого життя та діяльністю вони вплинули на погляди, життєві пріоритети і мистецькі принципи молодого М. Рильського. Подано відомості про їхні дружні та творчі стосунки. Розкрито роль М. Лисенка, як одного з найвидатніших представників українського національного відродження другої половини ХІХ – початку ХХ ст., та його середовища у формуванні особистості М. Рильського, зокрема, представлено інформацію щодо наближення до музичної сфери, яка вплинула і на його поетичну творчість. У пропонованій статті відзначено діяльність М. Рильського в музикознавчій сфері, при цьому звернено особливу увагу на його праці про М. Лисенка. Підкреслено, що автор виділяв громадянськість як найважливішу рису особистості композитора, а також зауважував нову якість народності та національну самобутність його творчості. Ці риси були характерні і для самого М. Рильського, що підтвердила його поетична творчість і багаторічна самовіддана праця на розвиток української культури як директора Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії. У цьому він продовжив традиції свого батька, громадівців та М. Лисенка. Наголошено на значній ролі М. Рильського в справі друкування, редагування та виконання спадщини композитора. An influence of the microhabitat of the ‘Kyivan Old Society’ and Mykola Lysenko on the formation of Maksym Rylskyi personality is considered in the article. The peculiarities of the students’ movement of Kyiv University of the late 1850s–1860s on the development of national-democratic worldview principles of Tadey Rylskyi and Mykola Lysenko are described. It has affected the way of their life and versatile activities. Attention is focused on the cultural work of the ‘Kyivan Old Society’ and the active participation of T. Rylskyi and M. Lysenko in it. The formation of a new type of personality, known as an intellectual, in the surroundings of the ‘Kyivan Old Society’ is noted. An intellectual is a person with national self-consciousness. The civil consciousness of the personality with love to nation and patriotic worldview is typical for the many representatives of hromady, in particular T. Rylskyi and M. Lysenko. They have influenced the ideas, life priorities, and artistic principles of a young M. Rylskyi by the way of their lives and activities. The facts on their friendly and creative relations are submitted. M. Lysenko's significance as one of the most outstanding representatives of the Ukrainian national revival of the second half of the 19th – early 20th century and his surroundings in the formation of M. Rylskyi personality are described. In particular, information concerning the approach to the musical sphere that has influenced his poetical works is proposed. The M. Rylskyi activities in the field of musicology are mentioned in the article. Peculiar attention is paid to his works about M. Lysenko. It is emphasized that the author has distinguished the civil consciousness as the most important feature of the composer’s personality, and also as a new quality of the national character and national originality of his works. These features are typical for M. Rylskyi himself. It is confirmed with his poetical heritage and unselfish work for the development of Ukrainian culture as the director of the Institute for Art Studies, Folkloristics and Ethnography for many years. He has continued his father’s traditions, hromadivtsi and M. Lysenko in such a way. A great significance of M. Rylskyi in the cause of publication, editing, and execution of the composer’s heritage is emphasized.