Посуд як складова культури харчування козацької старшини ХVІІІ століття - Дзюба, О. (Народна творчість та етнологія, 2020)
Посуд як складова культури харчування козацької еліти ХVІІІ ст. демонструє спосіб життя, матеріальні можливості цього соціуму. Козацька старшина все більше відгалужувалася від козацького середовища, усвідомлювала себе шляхетством і відповідно облаштовувала власний побут, що, зокрема, простежується в асортименті посуду, його якості й вартості. Це різні за формою, матеріалом і призначенням вироби: миски і полумиски, тарілки, великі й малі ложки, ножі, виделки, ковші, ковшики, кубки, чаші, келихи, дзбани, пляшки, чайники, кавники, цукорниці, таці тощо. У повсякденному побуті козацької старшини не зник дерев’яний і глиняний посуд, традиційний для всіх суспільств тих часів. Але всебічного поширення набуває характерний загалом для європейської культури харчування мідний, циновий (олов’яний), срібний, а також порцеляновий та кришталевий посуд. Він мав неабияку цінність, вносився у реєстри посагу, заповіти, весільні дарунки. Купівля, вартість і вага його фіксувалися в щоденниках, зокрема П. Апостола, Я. Марковича, М. Ханенка, у приватних листах. На основі вказаних документальних джерел представлено різні вироби для пиття, приготування та вживання їжі. Мідний, циновий і срібний посуд купувався в Москві та Петербурзі, його виготовляли й місцеві майстри. Відомими осередкамизол отарства в Гетьманщині були Київ, Чернігів, Стародуб, Ніжин, де козацька старшина замовляла різноманітний посуд у місцевих та іноземних майстрів. Привозився він також з німецьких земель, зокрема з Гданська і Вроцлава (нині – польські міста), з якими підтримувалися торговельні зв’язки. Посуд зі срібла відзначався високою художньою якістю та вартістю. Асортимент розширювався і козацька старшина не відставала від моди, купувала «новоманерні» вироби. Поширюване вживання кави й чаю вимагало відповідного посуду та аксесуарів. Старшина купувала порцелянові чашки, чайники, кавники, цукорниці, млинки, декорувала стіл серветками та скатертинами. Поряд зі скляним цінувався і кришталевий посуд, призначений для пиття різних напоїв. Отже, упродовж ХVІІІ ст. відбувався активний процес аристократизації козацької старшини, що простежується на прикладі використання різного за якістю та вартістю посуду. Tableware, as a component of nourishment culture of the Cossack elite of the 18th century, shows a way of life, material possibilities of this social layer. Cossack foremen have held apart the Cossack surroundings more and more, comprehending themselves as a nobility. That’s why they arrange life accordingly. It is indicated in the tableware assortment: its quality and cost. These are articles different in form, material, and functions, namely dishes and soup plates, plates, large and small spoons, knives, forks, scoops, ladles, bowls, cups, goblets, wooden jugs, bottles, teapots, coffee pots, sugar bowls, trays, etc. Cossack foremen have also used wooden and clay plates and dishes, traditional for all social layers of that time society, in everyday life. However, copper, pewter, silver, and also porcelain, cut glass tableware, typical for European nourishment culture in general, becomes more and more widespread. Tableware is of exceptional value. It is entered on the lists of dowry, testaments, and wedding presents. It's buying, cost, and weight have been fixed in particular in the dairies of P. Apostol, Ya. Markovych, M. Khanenko, private letters. Various articles for drinking, cooking, and food taking are described on the basis of indicated documentary sources. Copper, pewter, and silver tableware has been bought in Moscow and Saint Petersburg. It has been manufactured by the local masters also. Kyiv and Chernihiv, Starodub, and Nizhyn are well-known goldsmith centres in Hetmanshchyna. Cossack foremen have reserved tableware both for local and foreign masters. It has also been brought from German lands, Gdansk, Wroclaw. Trade connections have been sustained with them. Silver tableware has been distinguished by high artistic quality and cost. Goods choice has been broadened, and Cossack foremen follow fashion and buy up-to-date articles. Dissemination of tea and coffee drinking requires appropriate tableware and accessories. Cossack Elite buys porcelain cups, teapots, coffee pots, sugar bowls, and mills and decorates the table with the napkins and tablecloths. Both glass and cut glassware, used for various drinks, becomes diverse. Thus, during the 18th century, an active process of Cossack foremen aristocratization is observed. It is seen, especially by way of example, that tableware uses are different in quality and cost.