Українська шкільна драма ХVІІ–ХVІІІ століть: проблема інтерпретації музичного компонента - Корній, Л. (Народна творчість та етнологія, 2020)
У статті йдеться про те, що поява шкільного театру в Україні наприкінці ХVІ ст. була результатом формування української культури відкритого типу і створення умов зближення та її взаємодії з «латинськими» культурами. Це проявилося у школі нового типу – слов’яно-греко-латинській, в якій запровадили шкільні вистави і при цьому використовували досвід польських та західноєвропейських шкіл. Підкреслено, що в українських школах ХVІІ–ХVІІІ ст., як і в «латинських», виставлялася переважно духовна драма з використанням музичного компонента. Наголошено, що спеціального розгляду потребує проблема інтерпретації цього компонента в українській шкільній драмі, зокрема, у контексті барокової культури. Таке дослідження ускладнюється відсутністю спеціальних нотних записів у рукописах драм. Встановлено, що численні ремарки в драмах та вербальні тексти музичних номерів дають можливість скласти повне уявлення про роль музики в драмах. На основі аналізу ремарок у 28-ми драмах подано відомості про основні маркери звучання в них музики, про персонажів, які в них співали й грали на інструментах, а також танцювали. Подано відомості про використання української духовної музики в драмах. У кожній з драм звучав спів Хору, який у більшості з них виступав як персонаж. Наголошено на тому, що в підході до використання Хору в драмі автори спиралися на засади поетичних курсів, які дотримувалися античної теорії. Розкрито значну драматургічну роль співів Хору в «Комедії на день Рождества Христова» Димитрія Туптала: тісний зв’язок Хору з фабулою та основними темами драми, виконання ним різних драматургічних функцій – прославлення, сповіщення, співчування, оплакування, засудження, розважання. Встановлено використання автором драми деяких засад музичної драматургії, зокрема лейтмотивів. Робиться висновок, що твір Димитрія Туптала представляє жанр «драма з музикою». З такого жанру розпочалася італійська опера в ХVІ ст. Твір Димитрія Туптала можна вважати предтечею української опери. The article is about the fact that the emergence of school theatre in Ukraine from the late 16th century has been the result of the formation of Ukrainian culture of the public model and the creation of conditions of rapprochement and its interaction with Latin cultures. It is shown in the new-type school – the Slavic-Greek-Latin. School performances are introduced in it. At the same time, the experience of Polish and West European schools is used. It is emphasized that in Ukrainian schools of the 17th–18th centuries, like in the Latin ones, mainly the ecclesiastical drama with the use of musical components is presented. It is also important that the problem of this component interpretation in Ukrainian school drama requires a special consideration, in particular, in the baroque culture context. Such research gets complicated with the lack of specialized music records in the drama manuscripts. It is ascertained that numerous stage directions in the dramas and verbal texts of musical numbers enable to form a complete notion of the musical significance in dramas. According to the analysis of the stage directions in 28 dramas, the information on the main markers of music sounding in them, the characters singing and playing on the instruments and also dancing in them, is proposed. The facts of Ukrainian ecclesiastical music use in the works are suggested. The Chorus singing sounds in each of the dramas. The chorus is used mainly as the character. It is emphasized that in the approach to the Chorus use in drama, the authors have based themselves on the principles of poetical courses, following the classical theory. Significant dramatic importance of the Chorus singing in the Comedy on the Christmas Day by Dymytriy Tuptalo is shown. It includes Chorus close connection with the drama plot and the main themes, the execution of various dramatic functions by it, like the glorification, notification, compassion, mourning, condemnation, entertaining. The use of some principles of musical drama, leitmotifs in particular, by the play's author is established. It is concluded, that the work by Dymytriy Tuptalo refers to the genre of drama with music. The Italian opera has been started from such a genre in the 16th century. The Comedy by Dymytriy Tuptalo can be considered the Ukrainian opera forerunner.