Інноваційні циркулярні рішення в індустріальних парках: виклики енергетичної та ресурсної безпеки - Лазаренко, Д.О.; Папук, Д.О. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті розглядаються інноваційні циркулярні рішення для індустріальних парків як ключовий інструмент сталого розвитку та післявоєнного відновлення економіки України. Окреслено основні виклики, що перешкоджають ефективному функціонуванню індустріальних парків, зокрема руйнування інфраструктури, проблеми енергозабезпечення, дефіцит сировини та обмеженість інвестицій. Запропоновано п’ять стратегічних напрямів циркулярної трансформації індустріальних парків. Стаття аналізує світовий досвід впровадження циркулярних рішень у промислових кластерах Данії, Нідерландів, Південної Кореї та Швеції. Окреслено перспективи застосування цих практик в Україні, зокрема через державно-приватне партнерство, цифрову інтеграцію та запровадження податкових стимулів для екологічно відповідального бізнесу. The article examines innovative circular solutions for industrial parks as a key tool for sustainable development and post-war economic recovery in Ukraine. The main challenges that hinder the effective functioning of industrial parks are outlined, including the destruction of infrastructure, energy supply problems, raw material shortages, and limited investment. Five strategic directions for the circular transformation of industrial parks are proposed. The article analyzes the global experience of implementing circular solutions in industrial clusters in Denmark, the Netherlands, South Korea, and Sweden. The prospects for applying these practices in Ukraine are outlined, in particular through public-private partnerships, digital integration, and the introduction of tax incentives for environmentally responsible business.