Стимулювання розвитку моделей виробництва Індустрії 4.0 - Сердюк, О.С. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Аналіз досвіду впровадження технологій Індустрії 4.0 в Україні свідчить про фрагментарний, але перспективний розвиток у виробничій сфері, фінансових послугах та державному управлінні. Зокрема, блокчейн-технології вже застосовуються для реєстрації цифрових активів, підвищення прозорості державних закупівель і боротьби з корупцією. Для стимулювання широкомасштабного впровадження технологій Індустрії 4.0 запропоновано концепцію краудінвестингової платформи. Вона передбачає використання Інтернету речей для збору виробничо-фінансових даних на смарт-підприємствах, їхню подальшу обробку за допомогою штучного інтелекту та збереження в блокчейні. Це забезпечить потенційним інвесторам оперативний і прозорий доступ до інформації про виробничі процеси, що підвищить рівень довіри та сприятиме залученню інвестицій у реальний сектор економіки. Analysis of the experience of implementing Industry 4.0 technologies in Ukraine indicates fragmented but promising development in the manufacturing sector, financial services and public administration. In particular, blockchain technologies are already being used to register digital assets, increase transparency in public procurement and fight corruption. To stimulate the large-scale implementation of Industry 4.0 technologies, a concept of a crowdinvesting platform has been proposed. It involves using the Internet of Things to collect production and financial data at smart enterprises, their further processing using artificial intelligence and storage in the blockchain. This will provide potential investors with prompt and transparent access to information about production processes, which will increase the level of trust and help attract investments in the real sector of the economy.