Ключові фактори успішної імплементації «well-being»-програм в Україні - Ровенська, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті досліджено проблему пошуку ефективних методів управління персоналом, підвищення рівня його залученості та лояльності, а також рівня продуктивності праці в умовах зростаючої уваги до концепції «well-being» (концепції благополуччя). Розглянуто ключові фактори успішної імплементації «well-being»-програм; проаналізовано критичні аспекти існуючих підходів до забезпечення благополуччя на робочому місці; висвітлено передовий досвід великих компаній у сфері підтримки ментального здоров'я працівників. У статті доведено наявність тісного взаємозв'язку між упровадженням комплексних «well-being»-програм та позитивними змінами у залученості, лояльності персоналу і зростанні продуктивності праці. Ключовими детермінантами успішності «well-being»-ініціатив визначено: персоналізацію, що передбачає врахування індивідуальних потреб співробітників; інтеграцію програми забезпечення ключових аспектів благополуччя в систему корпоративної культури; забезпечення безперешкодного доступу та зручності використання відповідних інструментів; а також систематичний моніторинг і вимірювання результатів з подальшим коригуванням програм на основі виявлених недоліків. Водночас, аналіз поширених практик впровадження та реалізації «well-being»-ініціатив виявив типові помилки, серед яких фрагментарність заходів, відсутність цілісного стратегічного бачення, недостатня увага до питань ментального здоров'я та обмежене залучення працівників до процесу розробки «well-being»-програм. Наукова новизна даної статті полягає в визначенні основних заходів впровадження програми забезпечення благополуччя (згідно основних аспектів концепції «well-being») співробітників підприємств, організацій та установ з врахуванням ролі керівництва в забезпеченні балансу робочого часу, оптимізації роботи, грамотного розподілу завдань та ін. складових створення сприятливого робочого середовища з врахуванням складних умов в Україні. The article examines the problem of finding effective methods of personnel management, increasing the level of their engagement and loyalty, as well as the level of labour productivity in the context of growing attention to the concept of ‘well-being’. The article considers the key factors of successful implementation of ‘well-being’ programmes; analyses critical aspects of existing approaches to ensuring well-being in the workplace; highlights the best practices of large companies in supporting employees' mental health. The article proves that there is a close correlation between the implementation of comprehensive ‘well-being’ programmes and positive changes in employee engagement, loyalty and productivity growth. The key determinants of the success of ‘well-being’ initiatives are: personalisation, which involves taking into account the individual needs of employees; integration into the corporate culture; ensuring unhindered access and ease of use of relevant tools; as well as systematic monitoring and measurement of results with subsequent adjustment of programmes based on identified shortcomings. At the same time, the analysis of common practices of introducing and implementing wellbeing initiatives has revealed typical mistakes, including fragmentation of measures, lack of a holistic strategic vision, insufficient attention to mental health issues, and limited involvement of employees in the process of developing wellbeing programmes. The scientific novelty of this article is to identify the main measures for implementing a programme to ensure the well-being (according to the main aspects of the ‘well-being’ concept) of employees of enterprises, organisations and institutions, taking into account the role of management in ensuring a balance of working time, optimisation of work, competent distribution of tasks and other components of creating a favourable working environment, taking into account the difficult conditions in Ukraine.