Дослідження синергії між різними компонентами ресурсного потенціалу: вплив людських ресурсів і технологічних інновацій на ефективність використання ресурсного потенціалу регіону - Островецький, В.І. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті досліджується взаємозв’язок між людськими ресурсами та технологічними інноваціями як ключовими компонентами ефективного використання ресурсного потенціалу регіону. Аналіз синергії між цими елементами дозволяє виявити механізми оптимізації процесів видобутку, обробки та повторного використання ресурсів із мінімальним впливом на довкілля. Особлива увага приділяється ролі кваліфікованих кадрів у впровадженні інноваційних рішень і адаптації до змін у зовнішньому середовищі, передусім, у сфері природокористування. Розкрито значення технологічного прогресу для зниження витрат і забезпечення екологічної стійкості. У підсумку наголошується, що інвестиції в розвиток людського капіталу та інновацій є необхідною умовою забезпечення сталого розвитку економіки та збереження ресурсного потенціалу регіону для майбутніх поколінь. The article explores the interrelation between human resources and technological innovations as key components for the efficient use of natural resources. The analysis of synergy between these elements reveals mechanisms for optimizing extraction, processing, and reuse processes of resources with minimal environmental impact. Special attention is given to the role of qualified personnel in implementing innovative solutions and adapting to changes in natural resource management. The significance of technological progress in reducing costs and ensuring ecological sustainability is highlighted. The study concludes that investments in the development of human capital and innovation are essential for sustainable economic development and the preservation of resource potential.