Сучасний інструментарій проєктного менеджменту та управління змінами для успішної реалізації проєктів та програм сталого розвитку промислового комплексу України - Латишева, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Метою статті є дослідження можливостей застосування сучасного інструментарію проєктного менеджменту та управління змінами для успішної реалізації проєктів і програм сталого розвитку промислового комплексу в умовах війни та повоєнного відновлення економіки України. Стаття присвячена дослідженню можливостей застосування сучасного інструментарію проєктного менеджменту та управління змінами для успішної реалізації проєктів і програм сталого розвитку промислового комплексу України в умовах війни та повоєнного відновлення економіки. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою глобальною увагою до принципів сталого розвитку та гострою необхідністю глибоких трансформацій української промисловості для її відновлення, залучення інвестицій та інтеграції у світові сталі економічні процеси. В статті обґрунтовано, що ефективне управління проєктами сталого розвитку в промисловості вимагає не лише традиційного планування та контролю, але й гнучкого реагування на зміни та активного залучення зацікавлених сторін. Особлива увага приділяється необхідності використання сучасного інструментарію проєктного менеджменту, включаючи гнучкі (Agile) та ітеративні підходи, які забезпечують адаптивність до мінливих умов. Ключовим аспектом дослідження є інтеграція управління змінами в процеси реалізації проєктів сталого розвитку. Підкреслено, що впровадження принципів сталого розвитку неминуче пов'язане зі значними змінами в технологіях, процесах та організаційній культурі, тому ефективне управління цими змінами є критично важливим. Розглянуто сучасні моделі управління змінами (Курта Левіна, McKinsey 7-S, Джона Коттера, ADKAR) та їх потенціал для застосування в контексті проєктів сталого розвитку в промисловому комплексі України. Наголошено на важливості синергії між інструментарієм управління проєктами та управління змінами для забезпечення єдиної структури управління, своєчасного коригування ресурсів та поведінки персоналу, а також подолання опору змінам. Доведено, що ітеративний підхід до реалізації проєктів є особливо цінним для проєктів сталого розвитку, оскільки забезпечує гнучкість, врахування зворотного зв'язку та адаптацію до нових екологічних, соціальних та економічних викликів. Доведено, що спільне застосування сучасного інструментарію проєктного менеджменту та управління змінами є важливим фактором успішної реалізації проєктів і програм сталого розвитку промислового комплексу України, сприяючи його відновленню, конкурентоздатності та внеску в екологічно відповідальне майбутнє країни. The aim of the article is to explore the possibilities of applying modern project management and change management tools for the successful implementation of sustainable development projects and programs in the industrial complex amidst the war and post-war recovery of Ukraine's economy. The article is dedicated to the study of opportunities for using contemporary project management and change management instruments for the effective realization of sustainable development projects and programs within the industrial sector of Ukraine under the conditions of war and the post-war economic restoration. The relevance of the research is driven by the increasing global attention to the principles of sustainable development and the urgent need for profound transformations in Ukrainian industry for its recovery, attracting investments, and integration into the global sustainable economic processes. The article substantiates that effective management of sustainable development projects in industry requires not only traditional planning and control but also flexible responses to changes and active engagement of stakeholders. Particular emphasis is placed on the necessity of utilizing modern project management tools, including agile and iterative approaches that ensure adaptability to changing conditions. A key aspect of the research is the integration of change management into the implementation processes of sustainable development projects. It is highlighted that the adoption of sustainable development principles is inevitably linked to significant changes in technologies, processes, and organizational culture, making effective management of these changes critically important. Modern change management models (Kurt Lewin's, McKinsey 7-S, John Kotter's, ADKAR) and their potential for application in the context of sustainable development projects in Ukraine's industrial complex are examined. The importance of synergy between project management and change management tools is emphasized to ensure a unified management structure, timely adjustment of resources and personnel behavior, as well as overcoming resistance to change. It is proven that an iterative approach to project implementation is particularly valuable for sustainable development projects, as it provides flexibility, consideration of feedback, and adaptation to new environmental, social, and economic challenges. It is demonstrated that the joint application of modern project management and change management tools is a crucial factor for the successful implementation of sustainable development projects and programs in the industrial complex of Ukraine, contributing to its recovery, competitiveness, and contribution to the environmentally responsible future of the country.