Механізм управління та формування стратегії адаптації підприємств в умовах цифровізації економіки - Коритько, Т.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Сформульовано проблему необхідності адаптації підприємств до змін в умовах цифрової трансформації, підвищення ефективності стратегій, що розробляються та реалізуються, пошуку відповідних інструментів та методів, необхідних для цього. У ході дослідження було систематизовано основні підходи до визначення дефініції «управління» та «трансформація», обґрунтований системний підхід, що найбільше відповідає викликам зовнішнього середовища. Адаптація підприємств в умовах цифрової трансформації являє собою поведінкові зміни у взаємозв'язку з якісними системними змінами, що відбуваються і таким чином впливають на ключові параметри їх діяльності. Сформовано механізм управління діяльністю підприємств в умовах цифрової трансформації, який є складною багатовимірною системою та ґрунтується на базі інформаційного підходу та являє собою сукупність організаційних та економічних методів, інструментів управлінського впливу суб'єкта на об'єкт управління. Структурно механізм управління адаптацією діяльності підприємства в умовах цифрової трансформації заснований на виділення суб'єкта адаптивного розвитку, змістовної та забезпечуючої підсистем, взаємодія яких здійснюється відповідно до обраної форми розвитку системи управління. Функціонування підсистем механізму здійснюється під впливом факторів цифрової трансформації. Стратегія адаптації підприємств в умовах цифрової трансформації дозволяє зробити висновок щодо розширення методів та інструментів, які застосовуються у процесі формування, обговорення та реалізації її на підприємстві. Обґрунтовано, що адаптація стратегії до викликів цифрової трансформації сприяє обліку специфіки та потреб різних рівнів управління, забезпечуючи їх ефективну взаємодія. Отримані результати дослідження можуть бути використані як теоретична основа для адаптивного розвитку системи управління підприємствами умовах цифрової трансформації. The problem of the need for enterprises to adapt to changes in the conditions of digital transformation, increasing the effectiveness of strategies being developed and implemented, and finding appropriate tools and methods necessary for this was formulated. During the study, the main approaches to defining the definition of "management" and "transformation" were systematized, a well-founded systemic approach was developed that best meets the challenges of the external environment. The adaptation of enterprises in the conditions of digital transformation represents behavioral changes in connection with qualitative systemic changes that occur and thus affect the key parameters of their activities. A mechanism for managing the activities of enterprises in the conditions of digital transformation has been formed, which is a complex multidimensional system and is based on the information approach and is a set of organizational and economic methods, instruments of managerial influence of the subject on the object of management. Structurally, the mechanism for managing the adaptation of the activities of an enterprise in the conditions of digital transformation is based on the allocation of the subject of adaptive development, substantive and supporting subsystems, the interaction of which is carried out in accordance with the chosen form of development of the management system. The functioning of the mechanism subsystems is carried out under the influence of digital transformation factors. The strategy of adaptation of enterprises in the conditions of digital transformation allows us to draw a conclusion about the expansion of methods and tools that are used in the process of forming, discussing and implementing it at the enterprise. It is substantiated that the adaptation of the strategy to the challenges of digital transformation contributes to taking into account the specifics and needs of different levels of management, ensuring their effective interaction. The obtained research results can be used as a theoretical basis for the adaptive development of the enterprise management system in the conditions of digital transformation.