Екологізація логістичної стратегії ланцюга постачань авіаційних підприємств - Гриценко, С.І.; Соловйова, К.К. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання екологічного впливу авіаційної логістики на довкілля, зокрема викиди парникових газів, забруднення повітря, шумове навантаження та вплив на біорізноманіття. Проаналізовано основні джерела негативного впливу на різних етапах життєвого циклу повітряних суден – від проєктування та виробництва до експлуатації та утилізації. Визначено ключові фактори, що зумовлюють екологічний слід авіації, а також інноваційні підходи до зменшення впливу: використання композитних матеріалів, сталого авіаційного пального, оптимізації маршрутів, рециклінгу та програми компенсації викидів. Особливу увагу приділено формуванню екологоорієнтованої стратегії ланцюга постачань, що передбачає моніторинг, оцінку ризиків, інтеграцію екологічних цілей у загальну стратегію підприємства та постійний контроль ефективності. The article examines current issues of the effect of aviation logistics on the environment, particularly greenhouse gas emissions, air pollution, noise pollution, and impacts on biodiversity. The main sources of negative impact at different stages of the aircraft life cycle-from design and production to operation and disposal – were analyzed. Key factors determining aviation's ecological footprint are identified, along with innovative approaches to reducing impact: use of composite materials, sustainable aviation fuel, route optimization, recycling, and emissions compensation programs. Special attention is paid to the formation of an ecologically oriented supply chain strategy, which includes monitoring, risk assessment, integration of environmental goals into the overall enterprise strategy, and continuous performance control.